top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiDr.Vasilescu Bogdan

Ce sunt incrustatiile? (onlay, inlay)

Incrustatia este procedeul de fixare în suprafața unui material a altui material.

In medicina dentara incrustatia este materialul care inlocuieste o parte din substanta dentara (carie, fractura, abraziune) printr-o piesa protetica care se cimenteaza. Materialul pentru confectionarea incrustatiei poate fi metal, ceramica, zirconiu, compozit.

Intrebarea cel mai des primita este de ce este mai buna o incrustatie fata de

o obturatie (plomba)?


Avantajele unei incrustatii (onlay) sunt in primul rand legate de rezistenta si estetica superioara si nu un ultimul rand este conservatoare.


Rezistenta superioara vine din calitatiele materialului care sunt mult mai rezistente la fortele masticat

orii, iar riscul de abraziune, fractura este mult scazut. In cazul obturatiilor din compozit (plombe), materialul vine sub forma de pasta care poate fi lipita si modelata in cavitate, aceste material este asezat strat cu strat pana se reface forma si functia dintelui, in schimb incrustatia este dintr-un singur bloc de material care se potriveste perfect cu cavitatea dintelui, unde va fi lipita cu un adeziv special.

Estetica superioara vine din faptul ca incrustatia este executata in afara cavitatii orale, de un tehnician dentar sau in ultimii ani de aparatura de frezare computerizata, unde precizia este maxima. Tehnicianul poate sa mimeze culoarea, forma si textura unui dinte in cele mai mici detalii.


Incrustatiile sunt conservatoare prin faptul ca de cele mai multe ori ele inlocuiesc doar partea deteriorata a dintelui, nefind necesara slefuirea completa a dintelui pentru a fi acoperita cu o coroana. (dintele din dreapta in poza de mai sus)


Incrustatiile sunt cunoscute si prin termenele din limba engleza Onlay si Inlay care practic insemna acelasi procedeu, diferenta este de cat de multa suprafata de dinte acopera.


Pentru realizarea unei incrustatii este nevoie de doua sedinte, una pentru realizarea cavitatii (curatate si pregatire), urmata de amprenta/scanare, iar in sedinta urmatoare piesa protetica (incrutatia) se va cimenta in lacasul ei.



10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page